Ποιες είναι οι εταιρείες που διαγκωνίζονται για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και ποιοι οι εκπρόσωποί τους;

Όσους  μεγάλους παίχτες δεν εκτόπισε το πάγωμα  των  εξοπλιστικών προγραμμάτων με την κρίση κατάφερε να τους παροπλίσει η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε με τον Θωμά Λιακουνάκο και συνέχισε με την κατάθεση του Αντώνη Κάντα. Το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά από τον εξοπλιστικό πυρετό της προηγούμενης δεκαετίας. Η EADS 3 Sigma έκλεισε τις πόρτες της το 2012.  Η ΕΛΒΟ ξαναέφυγε από τα χέρια του Ευάγγελου Μυτιληναίου και γύρισε αδρανής στο κράτος για 1 ευρώ, ενώ ζητείται –και κατά πολλούς  μεθοδεύεται– από τους δανειστές το πέρασμά της σε νέους αγοραστές μαζί με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Η χρεοκοπία  του 2009  έκλεισε τον φάκελο Eurofighter και η εταιρεία του Γιώργου Πατεράκη σταμάτησε να υφίσταται  από το 2012.  Ο Κωνσταντίνος  Δαφέρμος,  προσωπικός φίλος του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και έτερος άνθρωπος του Κρεμλίνου, έχει μπει σε δικαστικές  περιπέτειες από το 2015 για την προμήθεια  των ρωσικών  πυραύλων Komet-E. Η δημοσιογραφική φρουρά που πρωταγωνίστησε στη σύγκρουση Eurofighter – Rafale την προηγούμενη δεκαετία δεν έχει ανανεωθεί ενόψει του νέου εξοπλιστικού προγράμματος.

Θωμάς Λιακουνάκος, ΑΧΟΝ

Διπλή γιορτή για τους εξοπλισμούς σήμα- νε ο φετινός Μάρτιος. Εκτός από την εξαγγελία  του νέου  εξοπλιστικού  προγράμματος από το ΥΠΕΘΑ, είδε και τον Θωμά Λιακουνάκο  να βγαίνει  από τον κατ’ οίκον περιορισμό,  που του είχε επιβληθεί όσο ερευνώνταν οι καταγγελίες εναντίον του για την πληρωμή μίζας στους Γ. Σμπώκο και Α. Τσοχατζόπουλο μέσω δικής του offshore, προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά ιπτάμενων ραντάρ που εκπροσώπου- σε η σουηδική  εταιρεία Ericsson. Έχοντας πρωταγωνιστήσει επί σειράν δεκαετιών σε πλήθος δοσοληψιών με το ελληνικό Δημόσιο για κάθε είδους και κάθε καταγωγής εξοπλισμό, δικαίως θεωρούνταν –μέχρι τη σύλληψή του τουλάχιστον– ο μεγαλύτερος «βαρώνος» των εξοπλιστικών  στη χώρα. Εις βάρος του εκκρεμούν ακόμα τρεις έρευνες σχετικές με εξοπλισμούς.

Χρήστος  ΧούμπαυληςMiltech Hellas

Ως κύριος εκπρόσωπος της γαλλικής  βιομηχανίας εξοπλιστικών  στην Ελλάδα, ο Χρήστος Χούμπαυλης έχει διαβεί πολλάκις την πόρτα του υπουργείου Εθνικής  Άμυνας την τελευταία δεκαπενταετία. Αν και θεωρείται φίλα προσκείμενος στον χώρο της  Νέας  Δημοκρατίας,  οι σχέσεις του απλώνονται σε πλήθος  πολιτικών χώρων. Η εταιρεία του, Miltech,  διατηρεί συνεργασία με τη γαλλική  βιομηχανία  εξοπλισμών και ιδίως με τον κολοσσό του χώρου, την Dassault, εταιρεία με στενούς δεσμούς με τον Νικολά Σαρκοζί. Το όνομά του βρέθηκε στη δημοσιότητα κυρίως το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, από το 2006  και μετά, όταν έγινε βασικός μέτοχος της Miltech,  την ίδια περίοδο  που η Dassault πίεζε -με τη μετέπειτα υποστήριξη του Σαρκοζί- την ελληνική  κυβέρνηση να προτιμήσει τα δικά της αεροσκάφη, Rafale, για τον εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ντένης Πλέσσας, Lockheed Martin Aeronautics

Εν αντιθέσει με τους ανταγωνιστές του, ο Ντένης Πλέσσας δεν δρα ως μεσάζων, αλλά ως επίσημος αντιπρόσωπος της αμερικανικής Lockheed Martin,  στο στελεχιακό δυναμικό της οποίας  βρίσκεται εδώ και 34 χρόνια. Στις επιτυχίες του εκπροσώπου του αμερικανικού κολοσσού ανήκει η αναβάθμιση πέντε σαράβαλων  αεροσκαφών,  που αντικατέστησε  το περιβόητο  Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης  ως πρώτη  κυβερνητική πράξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον φρενιτικό  εξοπλιστικό  ανταγωνισμό της προηγούμενης δεκαετίας,  δε, η Lockheed  Martin ήταν  η μόνη  εταιρεία που δεν φάνηκε  να ανησυχεί για τις δοσοληψίες  της με το ελληνικό κράτος και που τελικά πρόλαβε να πουλήσει τα αεροσκάφη της πριν από την έλευση της κρίσης. Παρά τη συμφόρηση  της ελληνικής οικονομίας, η συζήτηση έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες  για την αγορά των F-35 της εταιρείας -του μοντέλου της Lockheed Martin που ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ ακριβό για τις ΗΠΑ»- και ο Ντένης Πλέσσας είναι ξανά στην επικαιρότητα.

Λάμπρος Μπαρτζώκας, Rosoboronservice Hellas

Ο «άνθρωπός  μας στο Κρεμλίνο» με την εταιρεία του διαδέχθηκαν την Drumilan όταν τα κονδύλια  για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα  που απέστειλε η Μόσχα για την εξαγορά των TOR M1 το 1999 έκαναν φτερά. Εκτοτε, ο γεννημένος στην Τασκένδη Λάμπρος Μπαρτζώκας εκπροσωπεί  το μεγαλύτερο  μέρος των ρωσικών  συμφερόντων στον τομέα της άμυνας ως διαμεσολαβητής για το κρατικό κονσόρτσιουμ Rosoboronexport, που από το 2007 ελέγχει τις εξαγωγές εξοπλισμών στη Ρωσία. Ο Λάμπρος Μπαρτζώκας κατονομάστηκε από τον Αντώνη Κάντα ως ο άνθρωπος που του μεταβίβασε τη δωροδοκία του 1,7 εκατ. δολαρίων υπέρ της εξαγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων OSA AΚΜ.

Κρίστιαν   Χατζημηνάς,   Theon  Sensors

Το 2016, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, ύστερα από 14 χρόνια, αποχώρησε  από την προεδρία του εγχώριου  συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου  Wharton, ιστορικού ιδρύματος για τις επιχειρηματικές ελίτ, στις οποίες αναμφίβολα συγκαταλέγεται ο ίδιος. Δεν πρόκειται για έναν απλό επιτυχημένο επιχειρηματία όμως• τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς δρα ως opinion  maker  και καθοδηγητής των επιχειρηματικών τάσεων, χαράζοντας νέες κατευθύνσεις για την οικονομία. Είναι, επομένως, λογικό να εμφανίζεται στα ελληνικά ΜΜΕ ως μια μίξη διανοουμένου,  επιστήμονα και επιχειρηματία  που συνδιαλέγεται ανοιχτά με αρχηγούς κρατών. Σε άρθρο του στις –αφιλόξενες για τους περισσότερους πολιτικούς και επιχειρηματίες– σελίδες των «Financial Times» πέρυσι πρότεινε, ενάντια στη χορήγηση χρήματος σε φυσικά πρόσωπα, τη διαγραφή του κυβερνητικού  χρέους από τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ως λύση για τις κρισιακές τάσεις της οικονομίας.  Στην Ελλάδα έχει εκπροσωπήσει  κυρίως  γαλλικά, γερμανικά  και αμερικανικά  συμφέροντα.  Την έδρα της Theon  στο Κορωπί –στον ίδιο δρόμο με τα γραφεία  της Miltech Hellas  του Χρήστου Χούμπαυλη–  επισκέφτηκε πρόσφατα ο ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρης Βίτσας.

Γιώργος Τρουλλινός, Intracom Defense Electronics

Η συρρίκνωση  των  εξοπλιστικών  προ- γραμμάτων λόγω κρίσης αύξησε την προνομιακή  θέση της Intracom. Σοφή έχει αποδειχθεί η απόφαση  που είχε πάρει ο Σωκράτης Κόκκαλης λίγα χρόνια πριν αποχωρήσει από το τιμόνι του ομίλου του να επεκταθεί  στα εξοπλιστικά. Σήμερα, η Intracom υπό  τον γιο του, Κωνσταντίνο Κόκκαλη, στην ηγεσία του ομίλου και τον Γιώργο Τρουλλινό ως επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στον αμυντικό  τομέα, κατέχει ρυθμιστικό ρόλο στους εξοπλισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι σε ημερίδα του ΥΠΕΘΑ το 2016 με θέμα τη συμμετοχή  των  ελληνικών εταιρειών  στις προμήθειες των Ενόπλων  Δυνάμεων την κουβέντα  σχεδόν μονοπώλησε το παράδειγμα της Intracom, η οποία εκπροσωπεί μια σειρά κολοσσών από όλον τον κόσμο (Raytheon, Thales, Rheinmetall, Boeing κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα  διατηρεί συνεργασία με τις περισσότερες  ελληνικές  εταιρείες αμυντικών εξοπλισμών.  Η κουβέντα έγινε παρουσία του ίδιου του Γιώργου Τρουλλινού,  CEO της Intracom Defense Electronics, η περίοπτη  θέση της οποίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της εκλέγεται επί σειράν ετών πρόεδρος της Ενωσης  Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής  και Αμυνας.

Κώστας Τσιάκαλος, MSETT Hellas

Μια Κοινωνική  Συνεταιριστική  Επιχείρηση, που μισθώθηκε από το ΝΑΤΟ, ακούγεται ως αντίφαση εν τοις πράγμασι, αν αναλογιστούμε ότι το μοντέλο της ΚΟΙΝΣΕΠ ακούγεται πιο ταιριαστό σε ανθρώπους με ελάχιστη συμπάθεια προς τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κι όμως, ο μεγαλύτερος αμυντικός οργανισμός στον πλανήτη αγόρασε τις υπηρεσίες  της νεαρής  εταιρείας. Στις μέχρι τώρα συναντήσεις της με την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων  Δυνάμεων,  η διεύθυνση  της MSETT Hellas έχει προτείνει πολλάκις τρόπους εξοικονόμησης πόρων ή ακόμα κι ένα συνολικό μοντέλο λογιστικού εξορθολογισμού των Ενόπλων  Δυνάμεων. Ο γενικός διευθυντής της, Κώστας Τσιάκαλος, αλλά και η εκτελεστική διευθύντρια, Λήδα Ζαρκαδά, ξεκίνησαν  αμφότεροι από το τμήμα  προσομοιώσεων της  Miltech του Χρήστου Χούμπαυλη.  Στην κατοχή της ΚΟΙΝΣΕΠ βρίσκονται ο στρατιωτικός ιστότοπος armynow.net και ο ιστότοπος Orthodox  Planet, που συνδυάζει  μια θεματολογία για «σκληρούς» αναγνώστες της χριστοπιστίας με τη ροή ειδήσεων  από το CNN Greece.

Κυριάκος Υάκινθος, HCUAV

Μετά τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τα πανεπιστήμια έχουν επίσης εισέλθει στο παιχνίδι των εξοπλισμών. Το HCUAV αποτελεί στην πραγματικότητα ένα εγχώριο πρότζεκτ κατασκευής drone, στα διεθνή  πρότυπα,  για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.  Το HCUAV RX-1 κατάφερε  να κάνει την παρθενική του πτήση  τον Αύγουστο του 2016,  ενώ πρόσφατα  παρουσιάστηκε στο ΓΕΑ. Πίσω του βρίσκονται καθηγητές και ερευνητικά προγράμματα των ΑΠΘ, ΔΠΘ και ΕΜΠ, αλλά και οι εταιρείες Spacesonic, MLS και Intracom Defense  Electronics. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και τη Συνεργασια-2011, του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας που φιλοδοξούσε να οδηγήσει  σε συμπράξεις  μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.